Raamatunkertomukset aakkosjärjestyksessä askarteluidean kera

Täydennän tätä listaa aina, kun ehdin.

P

Punainen meri jakaantuu kahtia

Jumala teki ihmeen

Ihme on yliluonnollinen, selittämätön asia tai tapahtuma, jonka aiheuttajana pidetään jumalolentoa. Tintoretto, Orjan ihme, 1548.

Lämmittelytehtävä: Kaksi joukkuetta ja keskellä ilmapalloja. Kumpi saa pallot pysymään poissa omalta puoleltaan tietyn ajan kuluessa voittaa.

Tee: Kemiallinen reaktio, jonka avulla vesi jakaantuu kahtia.

MATERIAALIT: Punainen elintarvikeväri, puhdistusalkoholi, matala ruokalautanen, pipetti, pieni vesilasi

KESTO:Noin 5 minuuttia

VALMISTELU:

Ennen luokkaa täytä lasi vedellä ja lisää muutama tippa punaista elintarvikeväriä. Käytä pipettiä kerätäksesi pieni määrä alkoholia. 

MITÄ TEET:

Luokan aikana kaadat pienen määrän punaista vettä ruokalautaselle. Purista sitten pipetillä muutama tippa alkoholia veden keskelle. Vesi erottuu ja muodostaa kuivan pisteen keskelle. Vertaat tätä temppua siihen, kun Jumala jakoi Punaisen meren kansansa ylitettäväksi kuivalla maalla, mutta selität myös, kuinka mahdotonta olisi jakaa valtava meri pipetillä. Lapset myöntävät, että vain Jumala voi tehdä ihmeen.

MITÄ SANOT:

Kuinka moni teistä tuntee kertomuksen Jumalasta, joka jakoi Punaisenmeren vedet? Hyvä, se on yksi tunnetuimmista ihmeistä Raamatussa. Jumala jakoi Punaisen meren, jotta Mooses ja israelilaiset voisivat ylittää sen kuivalla maalla faraon armeijan edessä. Siellä oli todennäköisesti yli miljoona ihmistä. 

Uskoisitko sen, jos sanoisin, että voisin jakaa vettä? No, anna minun näyttää sinulle, että pystyn. Tässä minulla on lasillinen vettä; Kyllä, se on punainen, kuten punainen merivesi. Anna minun kaataa vähän tälle lautaselle. Katso nyt huolellisesti. Minulla on erityinen ainesosa tässä pipetissä. Katsokaa mitä tapahtuu, kun puristan muutaman tipan. Katso, minä erotin veden; Se on kuiva keskeltä ja siinä on tilaa ehkä kahdelle muurahaiselle. 

Jotkut yrittävät selittää Jumalan ihmeitä tieteellä. Ei ihme, että tiede on varsin merkittävä. Se, mitä tein, ei ollut mikään ihme. Voitteko kuvitella jakavanne koko meren tällä tavalla? Ajattele, kuinka suuri pipetin pitäisi olla. Pelkästään sen poimiminen vaatisi ihmeen. Vain Jumala voi tehdä ihmeitä. Tiede, olipa se kuinka merkittävä tahansa, ei voi selittää, kuinka Hän tekee sen. Tiedämme kuitenkin, että se johtuu siitä, että Hän on kaikkivaltias Jumala.

Alla askarteluidea ja täältä pääset tulostamaan ilmaiseksi https://10minutesofqualitytime.com/crossing-red-sea/?epik=dj0yJnU9QTNwSXBEN2dVeFAxekdzQ29HLXpjZFpVczZyd3BWTFEmcD0wJm49a3NpUDFuZWhBTF9UcFdVQUktZ3JHUSZ0PUFBQUFBR1pITUtn

Playmobil-hahmoilla esitetyt raamatunkertomusvideot

Aina ei ehdi, eikä jaksa, mutta vastuullasi on lastenluokan, raamiksen tai pyhäkoulun pitäminen tai lapset ovat sairaana, ettekä voi mennä kirkkoon.

Lapset rakastavat Playmobil-leluja. Nämä raamatunkertomukset on kerrottu näillä leluilla. Lisäksi voit hyödyntää alkulaulun ja/tai askarteluidean, joka tulee kertomuksen. Täältä löydät 18 valmista ’olkkarikertomusta’. https://hopechannel.fi/sarjat/olkkarikertomus/2023

Seurakuntien lasten työn opettajille

Hei!

Tämä on materiaalipankki hengellistä lapsi- ja koululaistyötä tekeville. Pääasiassa raamatunkertomuksiin sopivia askartelu- ja leikki-ideoita sapattikoululuokille, raamiksiin ja pyhäkouluihin.

Lasten luonteenvahvuuksien vaaliminen

Mitä enemmän luonteenvahvuuksia lapselle kehittyy, sitä sitkeämpi, onnellisempi ja terveempi hän todennäköisesti on, ja sitä enemmän hänestä tulee Jeesuksen kaltainen. 

On olemassa 24 päähenkilön vahvuutta, joita arvostetaan lähes kaikissa kulttuureissa. Tässä on joitain hauskoja ja luovia tapoja auttaa lapsia kehittämään joitain näistä tärkeistä luonteenvahvuuksista.

KAUNEUDEN ARVOSTAMINEN JA IHMEIDEN KOKEMINEN rikastuttaa lasten elämää ja auttaa heitä huomaamaan ne ihmeelliset asiat, jotka Jumala on luonut.  Psalmi 104. Daavid.

Katso auringonlaskua, kuorta, kukkaa, kuvaa kirjassa ja kysy lapsilta, mikä heidän mielestään on kaunein osa sitä. 

Kertokaa toisillenne kaunein asia, jonka näitte tänään. 

Käy taidegallerioissa tai kävele luonnossa ja kannusta lapsia hidastamaan ja huomaamaan kauniita asioita. Ota yksinkertainen kamera, jotta he voivat kuvata löytämiään asioita.

Lähetä heidät ihmemetsästykseen löytääksesi kolme hämmästyttävää ja luonnollista asiaa puutarhasta, metsästä tai puistosta jne.

VAROVAISUUS auttaa lapsia olemaan turvassa ja suojelee heitä sanomasta ja tekemästä asioita, joita he katuvat myöhemmin. Kirje efesolaisille 5:15-17. Monet profeetoista varoittivat Jumalan kansaa.

Opeta lapsille tärkeitä turvallisuustaitoja ja kuinka varoa vaaroja, kun he kiipeävät, lentävät leijoja, leikkivät veden lähellä jne.

Auta lapsia miettimään erilaisia tapoja reagoida tilanteeseen. Kannusta heitä miettimään, mitä erilaisia vaikutuksia sillä, mitä he saattaisivat sanoa ja tehdä, on muihin, itseensä ja ympärillään oleviin asioihin. 

Käytä tarinoita auttaaksesi lapsia ajattelemaan eri hahmojen toiminnan positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia ja mitä hahmot olisivat voineet tehdä toisin, jos he olisivat olleet varovaisempia ja huomaavaisempia

ROHKEUS on vaikeiden, haastavien tai pelottavien tilanteiden kohtaamista niiden välttelyn sijaan. Joosua 1:9, Sananlaskut 3:5-6. Daniel, Elia, Ester, Daavid, Joosua.

Jos lapset ovat pelokkaita tai ujoja, auta heitä ajattelemaan erilaisia asioita, jotka saavat heidät pelkäämään, valmistautumaan pelokkaisiin kokemuksiin ja löytämään hyödyllisiä tapoja hallita pelkojaan.

Ole paikalla, runsaalla varmuudella ja tuella, kun he esiintyvät lavalla, hammaslääkärissä tai tentissä jne. 

Auta lapsia muistamaan rohkeat aikansa. Tee yksinkertainen rohkeuspalkinto ja kirjoita siihen heidän rohkeat hetkensä rohkaistaksesi heidän rohkeuttaan tulevaisuudessa.

LUOVUUS ei ole vain taiteellisuutta. Luovuus on avointa mieltä siitä, miten asioita voidaan tehdä ja käyttää, visiota lopputuotteesta ja päättäväisyyttä voittaa sen tekemisen haasteet. Saarn. 9:10. Tabernaakkelia luodessaan Maria käytti seimeä Jeesuksen vuoteena.

Valitse jokapäiväinen esine, kuten kenkä, tyhjä purkki tai yksinäinen sukka, ja mieti ainakin kymmenen mielenkiintoista ja käytännöllistä tapaa, joilla sitä voidaan käyttää.

Anna jokaisen lapsen valita kolme hedelmäistä ainesosaa keksiäkseen uudenlaisen smoothien tai kokeilla erilaisia täytteitä pizzassaan.

Anna jokaiselle lapselle iso pahvilaatikko, sakset ja sarja paksuja huopakyniä. Auta heitä tekemään laatikostaan avaruusalus, talo tai mitä tahansa heidän mielikuvituksensa ehdottaakaan. 

 OIKEUDENMUKAISUUS on kaikkien ihmisten tasa-arvoista kohtelua heidän eroistaan riippumatta. Jaakobin kirje 2:1-5. Jeesus, Pietari ja hänen unensa eläinten laskemisesta lakanaan. 

Opeta lapsille, kuinka jakaa anteliaasti ja tasa-arvoisesti muiden kanssa ja kuinka ottaa uusia ja yksinäisiä ihmisiä mukaan leikkikenttäpeleihinsä.

Kannusta lapsia hankkimaan ystäviä, joilla on erilaisia kykyjä ja kulttuuritaustoja.

Osoita kunnioitusta ja huomaavaisuutta kaikille, joita tapaat.

ANTEEKSIANTO on kykyä antaa anteeksi niille, jotka satuttivat sinua ja tietää kuinka päästää irti loukkaantumisestasi ja kaunastasi. Kirje efesolaisille 4:32. Joosef, Jaakobin poika.

Auta lapsia ymmärtämään anteeksiantoa etsimällä anteeksiantoa havainnollistavia vertauskuvallisia tekoja, kuten lian peseminen kivestä tai kirjeiden kirjoittaminen ja repiminen.

Opeta lapsille, että kauna täyttää heidät surulla ja tuskalla ja että kaunasta irti päästäminen antaa heille ylimääräistä tilaa tuntea olonsa jälleen onnelliseksi.

Auta lapsia hyvittämään tekonsa tekemällä jotain ystävällistä niille, joita he ovat satuttaneet ja niille, jotka ovat satuttaneet heitä.

KIITOLLISUUS on kiitollisuutta lahjoista ja siunauksista. 1. Tessalonikalaisille 5:18, Psalmi 136:1. Paavali on kiitollinen kirjeissään, spitaalinen, joka sanoi kiitos, Maria, Jeesuksen äiti, kun hän laulaa sen jälkeen, kun enkeli on kertonut hänelle, että hän saa Messiaan.

Sano kiitosrukoukset ennen ateriaa.

Anna lapsille päiväkirjoja, joissa on pieni tila joka päivä. Pyydä lapsia miettimään kolmea asiaa, joista he ovat kiitollisia joka päivä, ja kirjoittamaan ne päiväkirjaan. 

Auta lapsia tekemään houkuttelevia kiitoskortteja. Kannusta heitä lähettämään kiitoskortteja pienimmästäkin lahjasta tai ystävällisyydestä.

REHELLISYYS ON totuuden kertomista rakkaudessa, silloinkin kun se on vaikeaa, ja aitona ja aitona olemista. Kirje efesolaisille 4:15. Elia, profeetta Naatan ja kuningas Daavid.

Vastaa lämpimästi ja rakastavasti, kun lapset ovat rehellisiä tekemistään virheistä – älä rankaise heitä totuudenmukaisuudesta. 

Opeta heille, kuinka kertoa totuus rakkaudella, ja laita kohteliaiden ja rohkaisevien sanojen väliin lause huomaavaista ja huomaavaista rehellisyyttä.

Eläkää itse rehellisesti ja avoimesti, huijaamatta tai pettämättä, niin että näytätte hyvää esimerkkiä.

TOIVEIKKUUS on uskoa siihen, että parhaat asiat tapahtuvat, kun luotat Jumalaan ja kun työskentelet tavoitteidesi saavuttamiseksi. Jeremia 29:11, Roomalaisille 8:28. Aabraham.

Auta lapsiasi asettamaan tavoitteita päivälle, viikolle, kuukaudelle ja vuodelle iästä riippuen. Näytä heille, miten he voivat jakaa tavoitteet pienempiin vaiheisiin, jotta he voivat mitata edistymistään.

Tee paperitähden tai kynttilän muoto ja täytä se innoittavilla sanomilla ja raamatunjakeilla ruokkiaksesi heidän toivoaan.

HUUMORI on parasta, kun ihmiset nauravat keskenään eivätkä toisilleen. Sananlaskut 17:22.

Nauti hauskanpidosta lasten kanssa.

Kertokaa toisillenne hauskin asia, jonka näitte, kuulitte tai teitte päivän aikana.

Mene eläintarhaan ja katso eläinten hauskoja temppuja.

Etsi tapahtuvien asioiden hauska puoli. 

Tee epätavallisia, yllättäviä ja hauskoja asioita. Käytä vaatteitasi taaksepäin tunnin ajan; tarjoile aamiainen kylvyssä; järjestä hedelmäviipaleita hauskojen kasvojen luomiseksi; ja piilottaa hauskoja asioita sänkyynsä tai lounaslaatikkoonsa. Nämä pienet asiat tekevät erityisiä muistoja, jotka tuovat hymyn heidän kasvoilleen.

YSTÄVÄLLISYYS on huomaavaisuutta sen suhteen, mitä toinen ihminen tarvitsee, ja sitten hänen tarpeidensa asettamista omiesi edelle. Luukas 6:35, Kirje efesolaisille 4:32. Ruut, Abigail, Rebekka.

Ota lapset mukaan ystävällisiin tekoihin – leivo kakku jollekin, täytä kori herkuilla sairaalle, pakkaa kenkälaatikko välttämättömyystarvikkeita ulkomaalaiselle lapselle… Anna heidän pitää hauskaa valitessaan lahjoja ja kokeakseen antamisen iloa.

Tee lapsille ystävällisyyspakkaus kouluun vietäväksi. Sisällytä paketti hauskoja nenäliinoja, laastareita hymiöillä, maukas muropatukka, pieni hauska lelu jne. Kannusta heitä kertomaan niistä lapsille, jotka ovat loukkaantuneita, surullisia tai nälkäisiä.

Kannusta lapsia huomaamaan, että muut ovat väsyneitä, sairaita tai surullisia, ja etsimään tapoja olla ystävällisiä perheelleen, opettajilleen ja ystävilleen. 

RAKKAUS on monia muita luonteenvahvuuksia, joita koetaan huolehtivassa suhteessa. Roomalaisille 12: 9-21, 1 Korinttilaisille 13, Jeesus, laupias samarialainen, Ruut.

Pyydä jokaista ihmistä piirtämään suuri sydän ja kirjoittamaan sen sisään 10 asiaa, joita muut ihmiset tekevät, jotka auttavat heitä tuntemaan itsensä erityisen rakastetuiksi. Katso, mitä kukin henkilö on kirjoittanut, jotta saat lisätietoja siitä, kuinka he haluavat olla rakastettuja.

Koristele sydämet rakkautta käsittelevillä raamatunjakeilla. Tehkää rakastavia asioita toisillenne salassa. Jätä sydänsäe lähelle rakastavaa tekoa kertoaksesi henkilölle, että häntä on rakastettu. 

Kun kuulette haasteista ihmisten elämässä, kysykää itseltänne, kuinka voisitte osoittaa heille Jumalan rakkautta ja sitten tehdä sen yhdessä. 

Kuvittele, että Jumalan rakkaus on kuin virkistävä vesisuihku. Näytä lapsille, että loukkaavat ja rakkaudettomat tekomme voivat olla kuin sateenvarjo, joka estää ihmisiä kokemasta Jumalan rakkautta. Näytä heille suppilo ja kuinka se voi kerätä paljon vettä ja keskittää sen pulloon tai lasiin. Jumala haluaa meidän olevan suppiloita, jotka nappaavat mahdollisimman paljon Hänen rakkaudestaan ja vuodattavat sitä ihmisten elämään. 

ITSEHILLINTÄ on kykyä odottaa mitä haluaa ja rajoittaa sitä mitä ottaa ja syö jne. Galatalaisille 5:22-23. Johannes Kastaja.

Tarjoa lapsille mahdollisuus valita pieni herkku nyt tai suurempi herkku myöhemmin. Auta heitä ajattelemaan, mitä hyötyä on siitä, että odottaa jotain parempaa.

Kannusta lapsia ottamaan pienin pala ja tarjoamaan herkkuja ensin muille, ennen kuin otat itse.

Älä aina osta sitä, mitä lapset haluavat, heti. Kannusta heitä odottamaan kuukausi tarkistaakseen, onko se edelleen sitä, mitä he todella haluavat.

SOSIAALISUUS/SOSIAALINEN ÄLYKKYYS on tietoisuutta muiden ihmisten tunteista, kuten myös omistasi, ja muiden ihmisten mukavuuden, rohkaisun, arvostuksen, avun, kunnioituksen jne. tarpeiden täyttämistä. Roomalaisille 12: 9-21. Martha, Abigail.

Sosiaalisuus on kykyä jakaa toistensa tunteita. Kannusta lapsia olemaan surullisia niiden kanssa, jotka ovat surullisia, ja olemaan onnellisia niiden kanssa, jotka ovat onnellisia! 

Kun luet tarinoita, puhu siitä, mitä he ajattelevat hahmojen tuntevan ja tarvitsevan, ja mitä lapset voisivat tehdä ollakseen huomaavaisia ja ystävällisiä heille. 

HENGELLISYYS ON uskoa siihen, että elämällä on arvo, merkitys ja tarkoitus. Siihen sisältyy lasten auttaminen oppimaan Jumalasta ja siitä, kuinka luoda myönteinen suhde Häneen. Miika 6:8. Monet Raamatun hahmot.

Lue sellaisten ihmisten elämäkertoja, jotka olivat motivoituneita tekemään suuria asioita, koska he uskoivat Jumalaan.

Käytä luovia tapoja auttaaksesi lapsia rukoilemaan.

Kerro lapsille, että he ovat Jumalan lahja maailmalle, että Hän rakastaa heitä ja että Hänellä on erityinen, jännittävä ja onnellinen suunnitelma heidän elämäänsä varten.

TIIMITYÖ on kykyä tehdä yhteistyötä muiden ihmisten kanssa iloisilla ja tukevilla tavoilla. Saarnaaja 4:9-12. Psalmi 133:1 Nooa ja hänen perheensä rakentavat arkkia.

Valitse projekteja, joissa lasten on työskenneltävä yhdessä parhaan tuloksen saavuttamiseksi, kuten teltan pystyttäminen, syntymäpäiväjuhlien järjestäminen, leijan lentäminen, veneen purjehdus jne.

Mallinna tiimityötä työskentelemällä yhdessä lasten kanssa haastavissa projekteissa, kuten makuuhuoneen siivoamisessa.

Anna lapsille runsaasti mahdollisuuksia osallistua joukkueurheiluun, musiikkibändeihin ja ryhmäesityksiin jne. heidän kiinnostuksensa mukaan.

VIISAUS auttaa lapsia tekemään hyviä valintoja. Jaakobin kirje 1:5; Jaakobin kirje 3:17; Kirje efesolaisille 5:15-16. Salomo.

Kirjoita viisaita sananlaskuja tavallisille korteille. Valitse kortti vuorotellen ja selitä, mitä se tarkoittaa. 

Kun luet tarinoita, puhu tarinan viisaimmista ihmisistä ja siitä, mitä he tekivät ja sanoivat, mikä oli niin viisasta. Ajattele myös typeriä ihmisiä ja opi heidän typeristä virheistään!

KÄYTÄNNÖN VAIHEET LUONTEEN RAKENTAMISEKSI

On yksi suurimmista etuoikeuksista katsella lasten kehittävän sinnikkäitä luonteenvahvuuksia, jotka auttavat heitä kukoistamaan ja olemaan onnellisia Jeesuksen seuraajia. 

 1. Tunne erilaiset luonteenvahvuudet.
 2. Leikkaa sydän ohuesta kortista ja anna lapsesi kirjoittaa siihen kaikki luonteenvahvuudet. Lisää lisää hahmonvahvuuksia, jos haluat, koska niitä on paljon enemmän kuin tässä luetellut. Kysy heiltä myös, mitä luonteenvahvuuksia he luulevat osoittaneensa päivän aikana. 
 3. Huomaa, kun lapsella on yksi vahvuuksista.
 4. Nimeä vahvuus, jota he käyttävät, ja kerro heille, että he ovat tehneet hyvän valinnan.
 5. Auta heitä valitsemaan, minkä luonteenvahvuuden parissa he haluaisivat työskennellä.
 6. Tee luettelo tavoista, joilla he voisivat harjoittaa voimaa jokapäiväisessä elämässään. 
 7. Kysy heiltä nukkumaan mennessä, mitä luonteenvahvuuksia he työskentelivät päivän aikana. Kerro heille ainakin yksi muu vahvuus, jonka huomasit, että he eivät ehkä ole huomanneet. Tämä on niin vahvistavaa ja voimakasta lapsellesi.
 8. Kun olet kiireinen – jopa yhden luonteenvoiman huomaaminen viikossa on yleensä erittäin rohkaisevaa lapselle. 
 9. Työstäkää vahvuuksia yhdessä perheenä. Pidä ”ystävällisyysviikko” jne.
 10. Käytä vahvuuksien luetteloa innoittaaksesi perheesi jumalanpalvelukseen – keskity Raamatun henkilöihin, jotka käyttivät tuota voimaa, tutki, mikä olisi saattanut auttaa heitä kehittämään tuota voimaa, opi Raamatun jakeita vahvuudesta jne. 
 11. Auta lapsia huomaamaan, kun muut ihmiset osoittavat luonteenvahvuuksia. Etsi ihmisiä, jotka käyttävät luonteenvahvuuksia kirjoissaan ja katsomissaan elokuvissa/ohjelmissa. Kysy, kuka oli ystävällisin, rohkein, viisain ihminen jne. ja puhu siitä, mitä he tekivät ja mikä vaikutus sillä oli muihin ihmisiin. 
 12. Etsi vanhemmille lapsille ja teini-ikäisille nykyään ihmisiä, jotka käyttävät erilaisia luonteenvahvuuksia. Lähetä heidät tutkimaan henkilöä, joka on rohkea, luova tai ystävällinen jne. Tai löytää uutisia ihmisistä, jotka käyttävät luonteenvahvuuksiaan. 

LÄHTEET

www.letitripple.org – Jewish website filled with character building ideas, including films, and materials to be used during Character Week

“Celebrating Strengths”- Book by Jennifer Fox Eades

www.viacharacter.org – online quiz to identify your character strengths.

100 Kids Activities To Build Character

Karen Holford

Family Ministries Director TED

1O LUPAUSTA LAPSILLEMME -MATERIAALI

10 lupausta julisteita saatavilla ilmaiseksi paikallisseurakuntiin. Tilaa sirpa.iivari@adventtikirkko.fi

Tässä alla julisteisiin kuuluva pienryhmämateriaali, joka tarkoitettu seurakuntien aikuisille, johtokunnan jäsenille ja vanhimmille. Materiaali soveltuu myös kahden aikuisen hartaushetkiin. 10 lupausta lapsillemme materiaali

page1image770880

TEHDÄÄN SEURAKUNNASTA ENTISTÄ LAPSIYSTÄVÄLLISEMPI PAIKKA

MATERIAALI EI OLE SUORANAISESTI LASTEN VANHEMMILLE, MUTTA SITÄ VOI HYÖDYNTÄÄ KOTONA ESIM. VANHEMPIEN YHTEISESSÄ HARTAUSHETKESSÄ.