Keskustelu- ja raamatuntutkistelumateriaali nuorille
Kädessäsi on uusi SapattiChatti. Pohjoismaisena yhteistyönä valmistunut SapattiChattien kolmas osa. Tässä materiaalissa on tunteita käsitteleviä raamatuntutkisteluja nuorille (14–17+). Chatti sisältää 12 eri aihe aluetta, yksi teema joka kuukaudelle. Jokainen teema on vielä jaettu neljään osioon. Ryhmän ohjaaja tai ryhmä yhdessä voi päättää, minkä teeman valitsee minäkin kuukautena. Jokaisessa osiossa on raamatunteksti yhdessä luettavaksi ja muutamia pohdintakysymyksiä.
SapattiChatin tarkoitus on antaa nuorille aikaa omaan pohdintaan päivän aiheesta. Miten merkityksellinen ja näkyvä kyseinen aihe on nuoren omassa elämässä ja mitä Raamattu siitä sanoo. Aihepiirin pohdintoihin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, näin ollen kaikki kysymykset on muotoiltu avoimiksi. Keskustelu ryhmän kesken synnyttää yhteisen ajatusprosessin ja oppimista päivän aiheesta.
Miten käytän SapattiChattia?
Tarvitset: Raamatun ja kynän.
Tapaatte yhdessä ryhmänä esimerkiksi kirkossa tai jonkun kotona sapattina. Materiaalia voi käyttää myös pienryhmätoimintaan muuna ajankohtana. Jokainen osallistuja saa oman kierrevihon tai monisteen päivän osiosta, johon voi kirjoittaa ylös sekä omia että keskustelussa heränneitä ajatuksia.
Ensin luetaan osion teksti yhdessä Raamatusta. Kannustan sinua kokeilemaan mobiiliraamatun sijaan ihan painettua Raamattua. Mikäli jollakin ei ole omaa Raamattua, voidaan hänelle antaa tai lainata Raamattu tai hän voi lukea yhdessä jonkun toisen Raamatusta.
Kaikki vastaavat ensin kolmeen tekstiin liittyvään kysymykseen itsenäisesti. Varataan tähän riittävästi aikaa. Sitten voidaan yhdessä ryhmänä tai pareina keskustella syntyneistä ajatuksista. On hyvin tärkeää saada jakaa omia ajatuksiaan ja myös kuulla uusia ajatuksia ryhmän muilta jäseniltä.
Näiden kysymysten jälkeen vastataan henkilökohtaisesti neljään pohdintakysymykseen. Jonkin ajan kuluttua avataan taas keskustelu uudestaan ja jaetaan ajatuksia koko ryhmän kesken.
Jos haluat lisätä jotain tutkisteluhetkeen, olet vapaa tekemään sen. Voitte kuunnella teemaan sopivaa musiikkia, katsella videon, pitää rukousaktiviteetin. Tärkeintä kuitenkin on, että nuoret lukevat ja tutkivat Raamattua, saavat pohtia lukemaansa ja heijastaa omaan elämäänsä luetusta nousseita asioita yhdessä muun ryhmän kanssa. Olisi hyvä pohtia, mitä mieltä nuoret todella ovat ja mitä pitävät osioiden kysymyksistä sekä erityisesti sitä, miten Raamattu voi olla merkityksellinen heidän jokapäiväisessä elämässään.
Onnea matkaan!
Pohjoismaisten nuorisojohtajien puolesta Jani Virolainen